Vroeger werd er wel een tegen mij gezegd dat wanneer ik last had van een ander dit vooral iets te zeggen had over ook mij. Daarbij dacht ik dan altijd dat ik dus blijkbaar hetzelfde gedrag moest hebben als de ander. Dus wanneer ik me irriteerde aan iemand die geen rekening hield met anderen dan dacht ik dat ik ergens op een of ander niveau dus óók geen rekening hield met de ander. Nu is rekening houden met de ander juist precies dat wat ik misschien zelfs wel teveel doe dus het was voor mij eigenlijk niet te rijmen dat dit iets over mij zei.

Nu weet ik dat het inderdaad iets over mij zegt. Het was namelijk dat de ander dus geen rekening hield met mij en dat deed ik inderdaad ook. Ik hield ook geen rekening met mij!

Ik heb een opleiding gevolgd tot kindertolk waarbij je gaat kijken waar een kind jou kan spiegelen. Maar voor mij is dat eigenlijk te beperkt. Ik heb zelf geen kinderen maar er zijn zoveel andere manieren waarop je wordt gespiegeld. Hieronder heb ik er een aantal voorbeelden opgeschreven waarop je door de ander kan worden gespiegeld.

 

 

Tot wie voel jij aangetrokken en vooral waardoor?

Dat wat jij bewonderd in de ander is namelijk iets wat jij ook in je hebt maar wat je nog meer zou mogen ontwikkelen. Dus wanneer jij valt op iemand die nooit een blad voor zijn mond neemt dan kan het zijn dat jij mag jij leren om meer te zeggen wat jij denkt.

 

Wat zou jij graag willen dat de ander voor jou doet?

Wanneer jij graag zou willen dan de ander van jou houdt of jou belangrijk vindt dan kan het zomaar zo zijn dat jij niet (genoeg) van jezelf houdt of dat jij jezelf niet belangrijk genoeg vindt. En waarom zou de ander van jou houden of jou belangrijk vinden wanneer jij die moeite ook niet neemt?

 

Welke mensen irriteren jou? En wat doen ze dan?

Schrijf dit is eens voor jezelf op.

… irriteert mij omdat …

Ga daarna eens voor jezelf na of jij dit ook bij jezelf doet. Voor mij is het bijvoorbeeld dat ik mij kan irriteren dat mensen hun afspraak 2 dagen van tevoren ineens afzeggen. Of wanneer ze niet komen opdagen. En dat kan ik ook. Wanneer ik een afspraak met mezelf heb dan kan ik mezelf ineens laten zitten omdat ik vind dat iemand anders belangrijker is. Soms verzet ik de afspraak met mezelf maar soms kom ik ook gewoon niet opdagen.

 

In welke situaties moet jij van jezelf de ander helpen?

Ikzelf kan er niet tegen wanneer een kind of volwassenen verdrietig is en dit verdriet probeert weg te stoppen. Ik ‘moet’ dan iets doen. Omdat het mijn werk is kan ik daar ook vaak wel iets mee maar het is niet mijn taak het voor de ander op te lossen. Het belangrijkst voor mij is dat wanneer IK verdrietig ben ik dit met anderen deel en het niet wegstop en alleen probeer op te lossen. Dus waarmee ‘moet’ jij de ander helpen? En ken je dit uit je eigen leven dat je hierbij zelf niet geholpen, gehoord of gezien bent? En wat zou jij nu nog kunnen doen om jezelf daar meer mee te helpen?

 

Waar kan de ander jou echt meer raken?

Wanneer iemand iets zegt of doet wat jou echt raakt dan is de kans groot dat jij dit ook bij jezelf doet of van jezelf denkt. Vroeger wanneer iemand zei dat ik te dik was dan kwam dit heel hard binnen. Ik geloofde het ook want ik vond het zelf ook. Toen ik vele kilo’s zwaarder was en ik wel verstandelijk wist dat ik te zwaar was maar gevoelsmatig veel meer tevreden met mezelf was kwam zo’n uitspraak ineens veel minder hard binnen.

Dit zijn wat voorbeelden over hoe je ook naar jezelf en de ander kunt kijken. Je leert daardoor meer van jezelf en wie weet geeft het inzichten waardoor je ook anders naar de ander kunt kijken. Weet overigens ook dat jij ook de ander spiegelt! Dus wanneer de ander geraakt wordt door iets wat jij zegt of doet dan zegt dit eigenlijk meer over de ander dan over jou. Zeker wanneer het jou niet of weinig raakt.

 

Wil jij meer over jezelf te weten komen? Schrijf je dan in voor het gratis weekprogramma ‘Uitstapje naar jezelf’ en ga een week lang aan de slag met jouw binnenwereld. Hier leer je meer naar jezelf luisteren en richting te geven aan jouw leven. Zodat je meer die dingen kan gaan doen waar jij gelukkig van wordt.