De metafoor

Iets wat ik echt géweldig vind aan mijn werk is dat ik vaak op zoek mag naar de metafoor in een probleem dat iemand ervaart. Wanneer je ergens last van hebt, van bepaalde gedachten, angsten, patronen of ongewenst gedrag, dan is vaak niet duidelijk waar dit precies vandaan komt.

Logisch of niet?

En daar begint mijn zoektocht. Wanneer we over onze problemen nadenken gebruiken we vaak het logisch brein. We denken na over hoe iets kan zijn ontstaan met dat wat we kennen. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met invoegen op de snelweg en je hebt ooit een ongeluk gehad bij het invoegen dan is dat een logisch gevolg. Maar vaak is er helemaal geen logische verklaring dus hoe kom je er dan achter waardoor die angst is ontstaan?

Waar kom je vandaan?

Ik vraag daarom bij iedereen altijd over het gezin van herkomst. Een beschrijving van een paar woorden van je moeder en vader en iets over de gezinnen waar zij vandaan komen. En daarnaast wil ik altijd graag weten welke situaties impact hebben gehad in jouw leven en waarbij je nu nog steeds een gevoel hebt. Daarbij ga ik op zoek naar onafgeronde ervaringen.

Onafgeronde ervaring

Veel mensen denken dat je iets traumatisch meegemaakt moet hebben om later deze problemen te ervaren. Een trauma is echter ook een onafgeronde ervaring maar eentje waarover iedereen het eens is dat het een ervaring is die gevoelsmatig moeilijk te verwerken is. Een onafgeronde ervaring kennen we echter allemaal. Dit kan al ontstaan wanneer iemand je sust wanneer je ergens verdrietig over bent. Gevoel wil nu eenmaal gevoeld en afgerond worden.

Gevoel wil gevoeld worden

Wanneer we ons gevoel niet kunnen ontladen slaat ons lichaam het op en is het voor dat moment een onafgeronde ervaring. Vaak verwerken we dit alsnog in onze slaap of wanneer we een ervaring hebben die er op lijkt en we daarbij alsnog het gevoel doorvoelen. Wanneer dit niet meer gebeurd dan is het een onafgeronde ervaring.

Gevoel is erfelijk

Wanneer je ouders iets mee hebben gemaakt (of grootouders) dan kan het ook zijn dat je daar last van hebt. Onze herinneringen worden namelijk overal in je lijf opgeslagen en niet alleen in onze hersenen. Wanneer je opa ondergedoken heeft gezeten dan kan het zijn dat jij daar (zonder dat je dit weet) nu nog last van ondervindt.

Jouw lijf weet alles

Omdat je bent ontstaan uit de cellen van jouw (voor)ouders kan jij dit gewoon nog met je meedragen. Door mijn manier van werken gaan we weer contact met jouw onafgeronde ervaringen of die van je (voor)ouders en kunnen ze alsnog worden afgerond. Een mooi voorbeeld hiervan is je geboorte. Voor bijna iedereen is dit een heftige gebeurtenis waar je geen visuele herinneringen hebt, je lichaam echter weet vaak nog precies hoe dit voor jou is geweest.

Jouw plek in het gezin van herkomst

Maar er zijn nog andere oorzaken te vinden dan een onafgeronde ervaring. Wanneer je kijkt naar ‘de taak’ die jij op je hebt genomen in het gezin van herkomst dan kan het zijn dat je deze taak later nog steeds blijft uitvoeren maar dan bij anderen. Je hebt dan last van oude familiepatronen.

Wanneer jij bijvoorbeeld altijd tussen je ouders in stond kan het zijn dat je nu het gevoel hebt dat je tussen je collega’s en je leidinggevende staat. Ik werk dan toch weer met het gezin van herkomst. Wanneer het daar los kunt laten dan lukt je dat dit in andere situaties ook veel gemakkelijker.

Niets is raar

Wanneer jij denkt dat jij maar last hebt van iets raars of onlogisch dan is het meestal zo dat daar een hele goede verklaring voor is. Je hebt er alleen nog niet vanuit de juiste context naar kunnen kijken. Misschien helpt dit blog je al om anders naar jezelf en de dingen waar je last van hebt te kijken. Wil je weten of ik je hierbij kan helpen stuur me dan een berichtje zodat we samen kunnen kijken wat ik voor je zou kunnen betekenen.