Deze mooie vraag kreeg ik onlangs. Maar om hier antwoord op te kunnen geven is het goed om eerst te beschrijven wat intuïtie nu eigenlijk is.

Wat is intuïtie?

Bij moeders vind ik het altijd persoonlijk altijd wat gemakkelijker uitleggen. Het is gewoon een weten dat er bijvoorbeeld iets me je kind is. Je kunt het niet uitleggen maar je wéét het gewoon. Maar intuïtie is niet iets wat alleen bij vrouwen voorkomt, ook bijvoorbeeld zeer succesvolle zakenmannen maken besluiten op basis van ‘buikgevoel’. En op dit weten zit eigenlijk geen emotie. Er kan wel emotie ontstaan omdat je ineens iets ‘weet’ wat je hele leven zou kunnen beïnvloeden maar in eerste instantie is het gewoon een weten dat je niet echt kunt uitleggen.

Hoe herken je je intuïtie?

Intuïtie zijn eigenlijk boodschappen die ineens bij je binnenkomen. Door een ingeving, een gevoel wat je bij iemand ervaart, stukje tekst wat je hoort, een beeld wat ineens in je opkomt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. Ikzelf ben eerst naar de kleine boodschappen gaan luisteren. Het stemmetje in mijn hoofd wat ineens zei: Je autolichten. En wanneer ik dan terugliep naar mijn auto dan stonden deze nog aan. Een andere route ergens nemen (wat ik normaal echt nooit doe) en dan later horen dat er op die andere weg een enorme file stond. Of er niet naar luisteren en vervolgens juist in die file staan.

Hoe herken je intuïtie bij anderen?

In mijn werk herken ik intuïtie gemakkelijker bij anderen dan bij mezelf. De persoon tegenover zegt iets tegen mij en ik voel eigenlijk vrijwel meteen of iets gezegd wordt vanuit de intuïtie of niet. Vaak is de ander zich eigenlijk ook nog helemaal niet bewust van wat hij of zij heeft gezegd en pas wanneer ik het herhaal dan dringt de boodschap binnen. Ook voelt het anders voor mij wanneer iemand iets vanuit zijn of haar intuïtie zegt of vanuit een oude ervaring of overtuiging. Het achterliggende gevoel is totaal anders.

Wat kun je met je intuïtie?

Persoonlijk denk ik dat intuïtie je verder brengt in je leven. Het geeft je wijze raad en het is aan jou om daar wel of niet naar te luisteren. intuïtie is ook niet per definitie raad ie je graag zou willen horen. Het is een eerlijke en onbevangen raadgever die geen rekening houdt met jouw angsten of wensen. Het vertelt je wat voor jou het beste is, niet het leukste of het gemakkelijkste. Jij hebt altijd de keuze om er al dan niet naar te willen luisteren.

Waarom zou ik naar mijn intuïtie willen luisteren?

Ik kan daar alleen voor mezelf op antwoorden en voor anderen waarvan ik zie dat zij dit ook doen. Het brengt je verder in je leven. Het helpt je angsten en oude patronen te overwinnen en nieuwe wegen te ontdekken. Je leert veel meer vanuit jezelf en jouw hart te leven en los te laten wat niet meer bij jou hoort. Het leert je op jezelf vertrouwen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en keuzes.

In hoeverre kun je op je intuïtie vertrouwen?

Op je intuïtie kun je ALTIJD vertrouwen. Maar wanneer je midden in je emotie zit is het bijvoorbeeld erg moeilijk om contact te maken met je intuïtie. Leren omgaan met je emoties en je intuïtie als zodanig gaan leren herkennen heeft tijd en oefening nodig. Een manier om je meer bewust te worden van je intuïtie kun je doen door het volgende rustig te gaan oefenen. Geef bijvoorbeeld eens meer aandacht aan de volgende zaken: Welke indruk heb je van iemand die je voor het eerst ontmoet? Wat voel je wanneer je aan die nieuwe baan denkt? Wordt je meer bewust van beelden of gedachten die ineens door je heen gaan. Schrijf deze eens op en kijk een tijdje later eens terug wat hier van klopte. Maar probeer soms ook eens te vertrouwen op ingevingen. Zeker wanneer ze weinig ‘impact’ hebben op je leven. Zoals bijvoorbeeld bij mijn autolichten.

Wil je meer over jezelf of jouw intuïtie leren? Ik maak graag een afspraak met je hier verder bij te begeleiden.  Maar daarnaast doe ik nog veel meer! Ben je benieuwd? Kijk dan even op mijn site www.jezelfzijnspecialst.com of www.praktijk-aeolus.nl.