1.      Wanneer je positieve gedachten hebt voel je jezelf gelukkiger

Geloof je me niet? Doe dan eens het volgende experiment.

Ga zitten en ga na hoe je jezelf voelt. Geef op een schaal van 0 tot 10 aan hoe gelukkig je jezelf nu voelt. Een 0 betekent helemaal niet gelukkig en een 10 betekent heel erg gelukkig.

Ga nu eens voor jezelf na welke dingen jij zoal tegen jezelf zegt die niet zo positef zijn. Denk aan gewone dingen die er door de dag heen gebeuren. En die gedachten komen vaker voor dan je denkt. Voorbeelden zijn: Kan ik dit wel, wat ben ik toch stom, ik zie er niet uit, wat heb ik toch een lelijke …, wat ben ik toch onhandig en ga zo maar door. Schrijf een aantal zinnen voor jezelf op.

Ga nu voor de spiegel staan en spreek 5 minuten lang deze zinnen hardop tegen jezelf uit.

Ga na deze oefening na hoe gelukkig je je nu voelt en geef er wederom een cijfer aan.

Ga nu eens voor jezelf na welke dingen je leuk vindt aan jezelf. Ik heb mooie wimpers, ik kan goed…, ik ben best leuk, ik heb leuke humor, ik ben lief en probeer ook hier een tijdje door te gaan.

Ga nu voor de spiegel staan en spreek 5 minuten lang deze zinnen hardop tegen jezelf uit.

Ga na deze oefening na hoe gelukkig je je nu voelt en geef er wederom een cijfer aan.

Was er voor jou een verschil merkbaar? Meestal voel je hierbij al een verandering in je gevoel. Dan kun je je voorstellen hoe groot dit verschil kan zijn wanneer je dit een dag, week of zelf een jaar op deze manier zo tegen jezelf praat. Hoe meer je dit oefent hoe meer positieve dingen je over jezelf kunt benoemen.

 

2.      Wanneer je positieve gedachten hebt kun je ook positiever over anderen denken

Wanneer jij lekker in je vel zit dan reageer je ook anders. Dingen die je eerst irriteerden raken je nu veel minder. Dus wanneer je partner, kinderen of vrienden niet even zo aardig tegen jou zijn kun jij nu veel rustiger blijven en hun frustratie veel gemakkelijker bij hun laten. Fijn toch!

Ook wanneer je het ergens niet mee eens bent kun je dit nu veel gemakkelijker rustig aangeven zonder meteen emotie te voelen. Gewoon omdat je lekkerder in je vel zit en niet meer alles zo persoonlijk neemt wanneer de ander iets negatiefs over jou zou zeggen. Gewoonweg omdat je het niet direct meer gelooft.

 

3.      Wanneer je positieve gedachten hebt zie je er mooier uit

Tja dan komen we bij de oeroude uitdrukking dat uitstraling belangrijker is dan uiterlijk. En geloof me het is nog steeds waar! Iemand kan nog zo knap zijn maar wanneer er lelijke gedachten zijn dan komt dat ook tot uitdrukking in de uitstraling en dat kan iemand ineens een stuk minder aantrekkelijk maken. Het tegenovergestelde is ook waar. Je hoeft echt geen fotomodel te zijn of een slank lijntje te hebben om er leuk uit te zien. Ga voor jezelf maar eens na welke mensen jij echt mooi vindt!

Daarnaast is er door onderzoek aangetoond dat wanneer je 3 rijstplantjes onder dezelfde invloed (water, voeding, luchtvochtigheid) laat groeien met een groot verschil dit enorm veel invloed heeft op hun groei. Het enige verschil dat wordt gemaakt is dat bij het een plantje er elke dag tegen wordt gescholden, het tweede wordt juist liefdevol tegen gepraat en het derde wordt genegeerd. Het plantje waar het liefdevolst tegen wordt gepraat groeit het meest. Het genegeerde plantje gaat dood en waar tegen gescholden wordt dat groeit minder snel en ziet er slechter uit.

Wanneer je dus lief tegen jezelf bent kun je jezelf voorstellen dat je er beter uit blijft zien wanneer je aardig bent voor al jouw cellen.

 

4.      Wanneer je positieve gedachten hebt denken anderen ook positiever over jou

Logisch want met al die uitstraling en positiviteit is het moeilijk om nog negatief over jou te denken. Maar ook wanneer anderen nog wel negatieve gedachten over jou zouden hebben dan merk je ze ineens veel minder op. Je bent er zelf veel minder mee bezig dus verwacht ook niet dat anderen dat dan nog wel zijn. Daarmee  neem je de negativiteit van een ander ook niet meer zo gemakkelijk voor waar aan. En dat is alleen maar erg mooi want wat de ander over jou denkt zegt namelijk veel meer over de ander dan over jou. En andersom natuurlijk ook maar daarover vertel ik in een ander blog meer.

 

5.      Wanneer je positieve gedachten hebt kosten de dingen die je doet minder energie

Al onze negatieve gedachten kosten energie. Ze zijn als het ware een gewicht wat we met ons meedragen. Hoe meer negatieve gedachten hoe zwaarder het gewicht wat we meedragen. Ik moet namelijk eerst een gedachte overwinnen voor ik een activiteit kan gaan doen in plaats van hem gewoon te gaan doen. Ook hier wil ik je uitdagen het zelf gewoon eens uit te proberen. Ik kan natuurlijk allerlei tips aan je geven maar de enige die kan bepalen of ze daadwerkelijk helpend zijn dat ben jij.

Maak eens een lijstje van dingen die je van jezelf moet doen maar die je steeds veel energie kosten. Ga voor jezelf ook eens na welke gedachten dat je bij die activiteiten hebt.

Besluit vervolgens dat je een aantal van deze activiteiten te gaan doen puur omdat jij dat wilt! Doe dit met nieuwsgierigheid.

– Hoe voelt het om ze te doen. – Wat leveren de activiteiten je op? – Wat zijn de positieve kanten van deze activiteiten? – Wat zou je aan de activiteit kunnen veranderen dat jij nog leuker wordt of gemakkelijker?

Vindt je het fijn om na een activiteit een compliment ervoor te ontvangen? Geef deze dan aan jezelf!

Ga na het doen van deze activiteiten na hoeveel energie ze je nu hebben gekost. Merk je verschil?

 

6.      Wanneer je positieve gedachten hebt leer je gemakkelijker

Negatieve energie levert stress en stress beïnvloed ons IQ nadelig. Dus je beïnvloed je hersenen positief wanneer jij beter in je vel zit. Je wordt hierdoor niet alleen slimmer maar ook creatiever en kunt daarmee ook beter met problemen/ uitdagingen omgaan.

“Een IQ-meting blijft een momentopname. Ziekte, slaapgebrek, stress, faalangst, impulsiviteit en (gebrek aan) motivatie zijn allemaal factoren die de testresultaten sterk kunnen beïnvloeden.” Bron https://decorrespondent.nl/3365/domme-vraag-maar-wat-is-iq-eigenlijk/232861365-8939d79c

 

7.      Wanneer je positieve gedachten hebt leef je langer

Uit onderzoek is gebleken dat positieve mensen 10 jaar langer leven. In het volgende artikel lees je er meer over en vindt je  nog meer tips om positiever in het leven te staan: http://www.managejezelf.nl/positief-zijn-positief-worden-oud-worden-ouder-worden/

Meer weten over mijn jaarprogramma en wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Klik dan hier.

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, blogs, activiteiten, gratis tools zoals ‘Uitstapje naar jezelf?‘ Schrijf je dan in voor de maandelijkse inspiratiebrief