1. Neem je gevoel serieus. Ook al is weet je dat het misschien niet terecht is dat je het zo voelt, je voelt het wel degelijk! Meestal komt dit van een oudere ervaring en is je gevoel destijds niet serieus genomen. Nu mag je tijd nemen om aandacht te geven aan jouw gevoel.
  1. Behandel je gevoel als een kind. Wees lief, geef het aandacht en begrip. Je kunt het als het ware vasthouden. Je hebt dus een gevoel en je bent niet je gevoel. Wanneer je dus voorstelt dat je het vasthoudt dan kun je er ook beter naar kijken.
  1. Geloof niet alles wat je denkt. Vaak hebben we gedachten die helemaal niet waar zijn. Ze kunnen echter wel een gevoel oproepen. Zie je gedachten meer als wolken. Die komen en gaan zonder dat ze invloed op je hebben. Ze nemen alleen soms even je zonlicht af.
  1. Zeg aardige dingen tegen jezelf. We zijn geneigd om ons gedrag en onszelf de hele dag door te veroordelen. Wanneer je deze gedachten echter tegen een vriend(in) zou uitspreken zou je pas ervaren hoe onaardig we soms tegen onszelf zijn. Jezelf zijn is zoveel leuker als je lieve dingen tegen jezelf zegt!
  1. Haal eens vaker bewust adem. In door je neus en uit door je mond. Probeer hierbij je aandacht te richten op je voeten. Je ademt dan vanzelf al wat dieper dan normaal. Je wordt je weer wat meer bewust van je lijf en daardoor wordt de gedachten stroom ook wat rustiger (of stil) en kun je jezelf beter ervaren.
  1. Zeg eens vaker nee tegen dingen die jij niet (meer) wilt doen. Nee zeggen is niet onaardig. Je bent alleen maar duidelijker en je zegt daarmee veel vaker ja tegen jezelf!
  1. Doe iets geks! We zijn zo gewend te leven volgens normen en waarden die wij onszelf hebben opgelegd dat het soms moeilijk is om nog raar te doen. Maar juist gek doen en lachen maken het leven zoveel leuker! En jezelf zijn mag ook echt leuk zijn!!!

Wil jij jezelf meer aandacht geven? Schrijf je dan nu in voor het gratis weekprogramma ‘Uitstapje naar jezelf’.