Heb je wel eens ooit een paniekaanval gehad? Zo ja, dan zal je je dat gevoel zeker nog goed kunnen herinneren. Er zijn zelfs mensen die denken dat ze een hartaanval hebben of dat ze flauw kunnen vallen. Zelf heb ik 6 jaar geleden, op de snelweg achter het stuur, mijn eerste paniekaanval gehad. Gelukkig wist ik wat het was en was ik niet bang dat er iets ernstigs aan de hand was. Maar dat nam niet weg dat het een enorm vervelend gevoel was en ik dit niet wilde voelen!  Ik wist vanuit mijn praktijk al wat een paniekaanval inhield. Door mijn eigen ervaring heb ik hier nog veel meer over geleerd en heb ik ontdekt wat wel en wat niet werkte. Deze ervaring wil ik hier graag met jullie delen.

 

1.     Angst is nuttig

Een paniekaanval ontstaat omdat je lijf (extreme) angst ervaart. Het lijf herkent dit (vanuit de oertijd) als gevaar. Er wordt adrenaline aangemaakt waardoor je hart sneller gaat kloppen en onder andere de volgende symptomen kunnen zich voordoen; zweten, trillen, duizeligheid, hyperventilatie, je koud voelen.  Ook lijkt tijd ineens veel langzamer te gaan. Alle energie wordt dan richting je spieren gestuurd en je lichaam maakt zich dus klaar om te gaan vechten of vluchten. Je bent dus extra alert en dan is je lichaam zeker niet bezig met flauwvallen. Super handig wanneer er een beer tegenover je staat maar veel minder handig wanneer dit ontstaat door teveel stress.

 

2.     Angst probeert je te waarschuwen

Wanneer we angst of paniek ervaren dan is dat een teken van gevaar. Echt gevaar ontdekken we snel genoeg. Dan zal je doorgaans ook meteen instinctief reageren. Dus vechten, vluchten maar soms ook bevriezen.  Maar wanneer er niet direct iets is om bang voor te zijn dan is er een onderliggende reden. Bij mij ontstond de paniek op de snelweg. Nou rijd ik zelf best graag dus dat kon volgens mij de reden niet zijn. Maar wat is het dan? Stel je kunt 100% stress ervaren maar wanneer het daarover heen gaat ontstaat er een paniekaanval. Ik had twee banen die op dat moment voor 65% stress zorgden. Op het moment van mijn paniekaanval lag mijn best vriend in het ziekenhuis voor zijn leven te vechten dit was nog eens 35% stress. Om mij heen was er bij mijn beste vriendin en bij mijn andere vrienden enorm veel emotie en ik probeerde er ook voor hun te zijn, nog eens 10%. En wanneer ik in de auto zit dan is mijn spanning ietsje verhoogd omdat ik natuurlijk op de weg moet letten. Dat was nog eens 1% en daar ging ik!! Mijn lijf waarschuwde mij dat de hoeveelheid stress mij teveel werd.

 

3.     Wanneer je angst toestaat er te zijn dan wordt het minder in plaats van meer

Het ‘weg willen hebben’ en veroordelen van je angst zorgt juist voor meer stress en daarmee wordt de paniek alleen maar meer in plaats van minder. Dus jezelf toestaan om paniek of angst te voelen zorgt ervoor dat die verhoging in ieder geval niet plaatsvindt en vaak zelfs minder wordt. Veel belangrijker is het om te kijken waardoor het grootste deel van de stress wordt veroorzaakt. In mijn geval zou het werken aan de angst tijdens het rijden voor 1% verlaging van de stress hebben gezorgd. Veel belangrijker was het dus om eens naar mijn werk te kijken. Ik heb toen met mijn werk de afspraak gemaakt dat ik elk moment dat het mij niet meer zou lukken ik naar huis zou mogen gaan. En de afspraken in mijn praktijk heb ik op dat moment enorm verminderd. Dit zorgde ervoor dat de angst en de paniek inderdaad afnam.

 

4.     Bij angst is er onrust maar ook rust

Wanneer je angst of paniek ervaart  dan is er vaak in een groot deel van je lijf onrust. Ik had dan zelf vooral last van hyperventilatie. Al snel ontdekte ik dat er in mijn lijf ook rust was. Met name mijn bovenbenen voelde altijd enorm stevig en rustig aan. Door je aandacht juist op de rust in je lijf te richten en daar naar toe te ademen wordt je vanzelf weer wat rustiger. Ook afleiding van mijn gedachten (die zich vooral op de angst richtten) zorgde ervoor dat ik me steeds weer even niet bewust was van mijn angst.

 

5.     Angst is geen groot monster

Soms ervaren we de angst of de paniek als iets slechts, negatiefs en groots. Maar als je rationeel nadenkt kennen kinderen bijvoorbeeld veel vaker angst als volwassenen. Hoe kleiner en kwetsbaarder je bent hoe groter de angst kan zijn. Dus angst is bij wijze van spreken eerder een klein kindje dan een groot eng monster.

 

6.     Je moet eerst je angst serieus nemen voor je het kunt relativeren.

Heb in eerste instantie begrip voor je angst ook al is deze irreëel. Erken dat je angst voelt al vindt je het irreëel of raar van jezelf.  Neem je gevoel serieus en ga daarna pas relativeren. Wanneer je angst of paniek voelt kun je dus nagaan of het reëel is dat je deze angst hebt. Dus kijk of er echt gevaar dreigt. Is dit niet het geval dan kun je jezelf met relativerende gedachten geruststellen. Je kunt als het ware tegen je gevoel zeggen: Dank je wel dat je me waarschuwt maar het is hier veilig. Want zoals in punt 1 en 2 al vermeld is angst nuttig en heeft het vooral de functie om jou te waarschuwen voor gevaar.

 

7.     Stimulerende middelen en slaaptekort vergroten je angst

Zorg dat wanneer je last hebt van paniekaanvallen dat je voldoende slaap krijgt. Drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs. Ook medicijnen die je reactievermogen beïnvloeden kunnen dit effect hebben. Op het moment dat je ze gebruikt kan dit echter wel voor veel verlichting zorgen. Maar juist de dag erna kan de angst weer extra heftig terugkomen.

Vond je dit artikel nuttig? Ik zou het erg leuk vinden als je dit met anderen zou willen delen. Kijk ook naar de andere blogs op deze site.

Verandering begint bij jou!
Vraag jij je wel eens af of ‘dit’ het is? Kom je maar weinig toe aan wat jij wilt? Houdt je bij het maken van je keuzes vooral rekening met anderen?

Wil jij leren naar jezelf te luisteren en meer rekening houden met jouw verlangens en wensen? Schrijf je hier in voor het gratis weekprogramma ‘Uitstapje naar jezelf’. Onder alle inschrijvingen voor 14 maart wordt een ‘Jezelfzijn momentje’ t.w.v. €77,= verloot.