Herken je dat? Je kiest voor jezelf en vervolgens maak je je druk over wat de ander daar wel niet van denkt. Hoe egoïstisch jij wel niet moet zijn. Je weet inmiddels wel dat het goed is om tijd voor jezelf te nemen maar wanneer iemand zegt dat zij dat helemaal niet fijn vindt dan ben je soms toch weer geneigd daar rekening mee te houden en dus niet naar je eigen behoeften te luisteren.

Wil jij hier iets aan doen? Deze 6 tips helpen je om anders naar je schuldgevoel te kijken.

Tip 1

Bespreek met de mensen die dicht bij je staan dat je andere keuzes zult gaan maken de komende tijd. Geef aan dat dat iets is wat jij wilt en dat dit niets met hen te maken heeft maar dat jullie altijd met elkaar jullie gevoelens daaromtrent kunnen bespreken.

Tip 2

Neem verantwoording voor jouw keuze! Spreek hardop of in gedachten de volgende zin uit:

Ik sta achter mijn keuze ook al vindt jij / vinden jullie, dit niet fijn.

Óf

Ik sta achter mijn keuze ook al denk ik dat  jij / jullie, dit niet fijn vinden.

Tip 3

Weet wanneer je begint met voor jezelf kiezen dat er ALTIJD een schuldgevoel bij komt kijken. Hoe groter het schuldgevoel hoe beter je voor jezelf aan het kiezen bent. Dus wanneer je je schuldig voelt mag je tegelijkertijd ook best trots op jezelf zijn!

Tip 4

Hoe vaker jij hiermee oefent hoe meer je hieraan went maar ook hoe meer de omgeving aan jouw keuzes went. Zowel jij als de mensen om je heen zullen het als normaal gaan ervaren en daarmee verdwijnt ook langzaam je schuldgevoel.

Tip 5

Begin met keuzes die niet meteen een hele grote impact hebben. Je laat iemand die hoogtevrees heeft ook niet meteen de Eiffeltoren beklimmen om zijn angst te overwinnen. Zo gun je jezelf ook de tijd om te leren voor jezelf te kiezen.

Tip 6

Wees aardig voor jezelf. Heb je niet voor jezelf gekozen terwijl je dit wel had willen doen bedenk dan waar je hebt toegegeven en hoe je dit de volgende keer anders zou willen doen. Je hebt ook niet in een dag leren fietsen. Je leert door vallen en opstaan.