1. Erken je emotie

Wanneer je boos bent of verdrietig benoem dit naar jezelf. ‘Ik voel me …..’ Benoem ook naar jezelf dat je dit mag voelen. Ook wanneer je niet (helemaal) begrijpt waarom je je zo voelt. Begrijpen en erkennen betekent namelijk niet dat je het er verstandelijk mee eens bent.

 

  1. Geef jezelf ruimte en tijd

Zoek een plek op waar je wil zijn met je gevoel en neem de tijd om het te mogen ervaren. Probeer het gevoel als het ware ‘vast te houden’ of ‘erbij te zijn’ en er niet in te gaan zitten. Je hebt namelijk een gevoel en je bent niet het gevoel.

  1. Heb begrip voor jezelf

Weet dat het jouw gevoel is, of het nu terecht is of niet. Je hebt een gevoel en je hebt daar last van. Gevoel is niet logisch. Vaak hebben we een oordeel naar onszelf omdat we dit gevoel hebben. Wanneer iemand anders hier last van zou hebben dan zijn we vaak veel begripvoller en zachter. Dit mag je ook naar jezelf zijn. Vaak is begrip voor dit gevoel een eerste stap naar er anders naar leren kijken.

 

  1. Bespreek de emotie

Je kunt op een ander moment -wanneer je gevoel of emotie weer gezakt is- dit met een ander bespreken. Het is fijn als iemand anders luistert zonder dat het opgelost hoeft te worden. Misschien kun je samen bedenken of je de volgende keer iets anders kunt doen of denken. Dus wat had je eigenlijk nodig gehad en kun je hier de volgende keer voor zorgen? Er elke keer weer even bij stil staan en er over nadenken helpt je om anders naar een situatie te kijken. Het leert je ook anders met je emoties en gevoelens om te gaan.

 

  1. Wat zou je voor een ander doen?

Denk er ook eens over na wat je voor een ander zou willen doen wanneer hij of zij dit gevoel heeft. Dit zegt namelijk ook iets over wat jij zelf graag zou willen. Doe dit wanneer je geen last hebt van deze emotie en schrijf de zinnen op die je tegen de ander zou zeggen wanneer deze last zou hebben van dit gevoel. Je kunt deze zinnen dan nalezen op momenten dat jij weer last hebt van dat gevoel.

 

Vond je dit een leuk of interessant artikel? Like dan ook mijn facebookpagina en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en blogs van de Jezelfzijnspecialist.